1. Home
  2. GK Questions in Hindi
  3. सामान्य अंग्रेज़ी
  4. Word Formation (शब्द-निर्माण)

Word Formation (शब्द-निर्माण) — GK Questions in Hindi (प्रश्न उत्तर)

47 प्रश्न
  1. Which of these is a primary word?
    1. kindness
    2. book
    3. careless
    4. unhappy
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) book

    book किसी और शब्द से नहीं बना।

  2. “Moonlight” is a —
    1. primary word
    2. compound word
    3. secondary derivative
    4. primary derivative
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) compound word

    moon + light।

  3. “Song” from “sing” is a —
    1. primary word
    2. compound word
    3. primary derivative
    4. secondary derivative
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) primary derivative

    आंतरिक बदलाव।

  4. “Unhappy” is a —
    1. compound word
    2. primary word
    3. primary derivative
    4. secondary derivative
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) secondary derivative

    prefix जुड़ा।

  5. Choose the correct negative: “___legal”
    1. il
    2. im
    3. dis
    4. un
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) il

    l से पहले il-।

  6. Choose the correct negative: “___regular”
    1. un
    2. in
    3. ir
    4. dis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) ir

    r से पहले ir-।

  7. Choose the correct negative: “___possible”
    1. dis
    2. un
    3. im
    4. ir
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) im

    p से पहले im-।

  8. Choose the correct negative: “___honest”
    1. in
    2. ir
    3. un
    4. dis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) dis

    dishonest।

  9. The opposite of “agree” formed with a prefix is —
    1. disagree
    2. inagree
    3. misagree
    4. unagree
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) disagree

    disagree।

  10. “Misunderstand” means to understand —
    1. again
    2. wrongly
    3. before
    4. fully
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) wrongly

    mis- = ग़लत।

  1. “Rewrite” means to write —
    1. after
    2. again
    3. wrongly
    4. against
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) again

    re- = दोबारा।

  2. “Prehistoric” means —
    1. against history
    2. wrong history
    3. before history
    4. after history
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) before history

    pre- = पहले।

  3. The prefix in “antibiotic” means —
    1. with
    2. across
    3. under
    4. against
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) against

    anti- = विरोध।

  4. The prefix in “international” means —
    1. between
    2. under
    3. again
    4. before
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) between

    inter- = आपस में।

  5. The prefix in “transport” means —
    1. with
    2. across
    3. under
    4. half
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) across

    trans- = पार।

  6. The noun form of “kind” is —
    1. kindity
    2. kindment
    3. kinding
    4. kindness
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) kindness

    -ness।

  7. The noun form of “able” is —
    1. ability
    2. ablement
    3. ablity
    4. ableness
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) ability

    -ity।

  8. The noun form of “agree” is —
    1. agreeance
    2. agreement
    3. agreeation
    4. agreeness
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) agreement

    -ment।

  9. The noun form of “decide” is —
    1. decidition
    2. decidement
    3. decision
    4. decideness
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) decision

    decide → decision।

  10. The noun form of “friend” is —
    1. friendhood
    2. friendly
    3. friendment
    4. friendship
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) friendship

    -ship।

  1. The noun form of “child” (state of being) is —
    1. childhood
    2. childdom
    3. childness
    4. childship
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) childhood

    -hood।

  2. The noun form of “free” (state) is —
    1. freeness
    2. freedom
    3. freehood
    4. freeship
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) freedom

    freedom।

  3. The noun form of “strong” is —
    1. strongment
    2. strongness
    3. strength
    4. strongity
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) strength

    strong → strength।

  4. The noun form of “long” is —
    1. longity
    2. longth
    3. longness
    4. length
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) length

    long → length।

  5. The doer of “teach” is —
    1. teacher
    2. teachor
    3. teachee
    4. teachist
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) teacher

    -er।

  6. The doer of “act” is —
    1. acter
    2. actor
    3. actist
    4. actee
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) actor

    actor।

  7. The adjective form of “care” (without) is —
    1. caring-less
    2. careful
    3. careless
    4. carely
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) careless

    without → -less।

  8. The adjective form of “fame” is —
    1. famish
    2. famely
    3. famed
    4. famous
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) famous

    fame → famous।

  9. The adjective form of “gold” (made of) is —
    1. golden
    2. goldish
    3. goldful
    4. goldy
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) golden

    golden।

  10. The verb form of “wide” is —
    1. widen
    2. widify
    3. widise
    4. widely
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) widen

    widen।

  1. The verb form of “simple” is —
    1. simplely
    2. simplen
    3. simplify
    4. simpleise
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) simplify

    simplify।

  2. The verb form of “modern” is —
    1. modernify
    2. modernly
    3. modernen
    4. modernise
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) modernise

    modernise।

  3. The adverb form of “happy” is —
    1. happily
    2. happly
    3. happier
    4. happyly
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) happily

    happily।

  4. Which is spelt correctly?
    1. beautifull
    2. beautiful
    3. beautyful
    4. beutiful
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) beautiful

    -ful में एक l।

  5. “Brunch” is formed by —
    1. back-formation
    2. clipping
    3. blending
    4. conversion
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) blending

    breakfast + lunch।

  6. “Exam” from “examination” is formed by —
    1. borrowing
    2. compounding
    3. clipping
    4. blending
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) clipping

    छोटा करना।

  7. “NASA” is an —
    1. acronym
    2. blend
    3. clipping
    4. initialism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) acronym

    शब्द की तरह बोला जाता है।

  8. “BBC” is an —
    1. acronym
    2. initialism
    3. blend
    4. compound
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) initialism

    अक्षर-अक्षर बोला जाता है।

  9. In “to water the plants”, the word “water” has been formed by —
    1. clipping
    2. conversion
    3. blending
    4. prefixing
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) conversion

    noun → verb, रूप वही।

  10. “Edit” from “editor” is an example of —
    1. clipping
    2. conversion
    3. back-formation
    4. blending
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) back-formation

    उलटा बनना।

  1. The plural of the compound “mother-in-law” is —
    1. mothers-in-law
    2. mothers-in-laws
    3. mother-in-law
    4. mother-in-laws
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) mothers-in-law

    मुख्य शब्द में s।

  2. Choose the correct sentence.
    1. He is a ten-years-old boy.
    2. He is a ten-year-old boy.
    3. He is a tens-year-old boy.
    4. He is ten-year old boy.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) He is a ten-year-old boy.

    compound adjective में noun singular।

  3. Which is a compound adjective?
    1. wellness
    2. well-known
    3. wellknow
    4. know-well-ly
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) well-known

    well + known।

  4. Fill in: “The ___ of this bridge is 500 metres.” (long)
    1. lengthen
    2. longly
    3. long
    4. length
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) length

    the … of → noun।

  5. Fill in: “She spoke ___.” (clear)
    1. clearly
    2. clearity
    3. clearness
    4. clear
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) clearly

    क्रिया के बाद adverb।

  6. Fill in: “He has great ___ in his teacher.” (confide)
    1. confident
    2. confidence
    3. confidently
    4. confide
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) confidence

    great के बाद noun।

  7. Fill in: “She is a very ___ girl.” (attract)
    1. attracts
    2. attractive
    3. attraction
    4. attractively
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) attractive

    girl के पहले adjective।

इसी विषय के और अध्याय