1. Home
  2. GK Questions
  3. English Literature
  4. Phrasal Verbs

Phrasal Verbs — GK Questions with Answers

25 questions
  1. What does the phrasal verb "got over" mean in: She was badly shaken by the fall, but she has got over it now.
    1. catch
    2. escape
    3. to overcome or recover
    4. avoid
    Show answer

    Answer: (C) to overcome or recover

    Get over means to overcome a difficulty or recover from something.

  2. Fill in the blank with the appropriate phrasal verb: The children begged for an hour, and in the end their father ______.
    1. gave out
    2. gave forth
    3. gave in
    4. gave away
    Show answer

    Answer: (C) gave in

    Give in means to yield.

  3. Choose the correct meaning: The engineers ______ the old chimney before dawn.
    1. To destroy by explosion
    2. To enter by force
    3. To extinguish
    4. Summon for military services
    Show answer

    Answer: (A) To destroy by explosion

    Blow up means to destroy by explosion.

  4. Fill in the blank with the correct phrasal verb: Much to our surprise he ______ the deal.
    1. pull forward with
    2. pull down into
    3. pulled off
    4. pull up
    Show answer

    Answer: (C) pulled off

    Pull off means to succeed in something difficult.

  5. Fill in the blank: He has ______ (squandered away) his fortune within two years.
    1. run into
    2. run out
    3. run through
    4. run over
    Show answer

    Answer: (C) run through

    Run through means to squander.

  6. Choose the correct option for the underlined phrasal verb: I applied for the job but they turned down my C.V. because of inexperience.
    1. Rejected
    2. Switched off
    3. Assembled
    4. Postponed
    Show answer

    Answer: (A) Rejected

    Turn down means to reject.

  7. Choose the appropriate phrasal verb: The negotiations ______ because neither side would compromise.
    1. broke away
    2. broke down
    3. broke out
    4. broke into
    Show answer

    Answer: (B) broke down

    Break down means to fail or collapse.

  8. Replace the underlined word with a phrasal verb: I could understand neither head nor tail of his speech.
    1. pass into
    2. look into
    3. make out
    4. set up
    Show answer

    Answer: (C) make out

    Make out means to understand or discern.

  9. Select the correct meaning: I was carried away by his arguments.
    1. summoned
    2. subdued
    3. influenced
    4. interrupted
    Show answer

    Answer: (C) influenced

    Carried away means strongly influenced or swept along.

  10. Fill in the blank: After two bad seasons the little bakery ______.
    1. closed in
    2. closed down
    3. close up
    4. close along
    Show answer

    Answer: (B) closed down

    Close down means to shut permanently.

  1. What does the phrasal verb "bliss out" mean?
    1. Make someone extremely happy
    2. Make someone feel connected
    3. Make someone feel sad
    4. Make someone feel blessed
    Show answer

    Answer: (A) Make someone extremely happy

    Bliss out means to make somebody extremely happy.

  2. "Put up with" means —
    1. to postpone
    2. to tolerate
    3. to lodge
    4. to build
    Show answer

    Answer: (B) to tolerate

    Put up with means to tolerate or endure.

  3. Which sentence is correct?
    1. He turned down it.
    2. He turned it down.
    3. He turned down them.
    4. He turned off it.
    Show answer

    Answer: (B) He turned it down.

    A pronoun object must go between the verb and the particle.

  4. "Look into" means —
    1. to search for
    2. to investigate
    3. to respect
    4. to despise
    Show answer

    Answer: (B) to investigate

    Look into means to investigate.

  5. "Take after" means —
    1. to follow someone
    2. to resemble a parent
    3. to begin a hobby
    4. to assume control
    Show answer

    Answer: (B) to resemble a parent

    Take after means to resemble an older member of the family.

  6. "He could not ___ the missing money." Choose the phrasal verb.
    1. account for
    2. count on
    3. bear out
    4. take after
    Show answer

    Answer: (A) account for

    Account for means to explain.

  7. "I cannot ___ this noise any longer."
    1. put off
    2. put up with
    3. put down
    4. put away
    Show answer

    Answer: (B) put up with

    Put up with means to tolerate.

  8. "She ___ her mother in looks and temper."
    1. takes to
    2. takes after
    3. takes up
    4. takes over
    Show answer

    Answer: (B) takes after

    Take after means to resemble a parent.

  9. "The plan ___ at the last moment."
    1. fell back
    2. fell through
    3. fell out
    4. fell upon
    Show answer

    Answer: (B) fell through

    Fall through means to fail to happen.

  10. "Nothing can ___ the loss of a friend."
    1. make up for
    2. make out
    3. make over
    4. make up
    Show answer

    Answer: (A) make up for

    Make up for means to compensate for.

  1. "We all ___ our teachers."
    1. look down on
    2. look up to
    3. look into
    4. look after
    Show answer

    Answer: (B) look up to

    Look up to means to admire.

  2. "Overwork soon ___ his health."
    1. told of
    2. told on
    3. told off
    4. told about
    Show answer

    Answer: (B) told on

    Tell on means to have a bad effect on.

  3. "UNO ___ United Nations Organisation."
    1. stands by
    2. stands for
    3. stands up
    4. stands out
    Show answer

    Answer: (B) stands for

    Stand for means to represent.

  4. "You can ___ me in any difficulty."
    1. count on
    2. count out
    3. count up
    4. count in
    Show answer

    Answer: (A) count on

    Count on means to rely on.

  5. "The old rule was ___ last year."
    1. done up
    2. done away with
    3. done in
    4. done out
    Show answer

    Answer: (B) done away with

    Do away with means to abolish.

More chapters in this subject