1. Home
  2. GK Questions
  3. General English
  4. Synonyms

Synonyms — GK Questions with Answers

64 questions
  1. Choose the synonym of “abandon”.
    1. misfortune
    2. old
    3. genuine
    4. desert
    Show answer

    Answer: (D) desert

    abandon = desert, forsake, leave

  2. Which word is NOT a synonym of “abundant”?
    1. nimble
    2. plentiful
    3. ample
    4. copious
    Show answer

    Answer: (A) nimble

    Synonyms of abundant: plentiful, ample, copious

  3. Choose the synonym of “acquire”.
    1. brave
    2. procure
    3. old
    4. genuine
    Show answer

    Answer: (B) procure

    acquire = gain, obtain, procure

  4. Which word is NOT a synonym of “aggrieved”?
    1. resentful
    2. wronged
    3. help
    4. distressed
    Show answer

    Answer: (C) help

    Synonyms of aggrieved: distressed, resentful, wronged

  5. Choose the synonym of “alter”.
    1. genuine
    2. brave
    3. mistake
    4. modify
    Show answer

    Answer: (D) modify

    alter = change, modify, amend

  6. Which word is NOT a synonym of “annoy”?
    1. infertile
    2. irritate
    3. vex
    4. bother
    Show answer

    Answer: (A) infertile

    Synonyms of annoy: irritate, vex, bother

  7. Choose the synonym of “attempt”.
    1. plentiful
    2. try
    3. brave
    4. mistake
    Show answer

    Answer: (B) try

    attempt = try, endeavour, effort

  8. Which word is NOT a synonym of “bane”?
    1. ruin
    2. scourge
    3. savage
    4. curse
    Show answer

    Answer: (C) savage

    Synonyms of bane: curse, ruin, scourge

  9. Choose the synonym of “calamity”.
    1. disorder
    2. bravery
    3. peril
    4. disaster
    Show answer

    Answer: (D) disaster

    calamity = disaster, catastrophe, misfortune

  10. Which word is NOT a synonym of “capable”?
    1. smart
    2. able
    3. competent
    4. skilled
    Show answer

    Answer: (A) smart

    Synonyms of capable: able, competent, skilled

  1. Choose the synonym of “celebrate”.
    1. ruin
    2. rejoice
    3. bravery
    4. peril
    Show answer

    Answer: (B) rejoice

    celebrate = observe, commemorate, rejoice

  2. Which word is NOT a synonym of “cheat”?
    1. swindle
    2. trick
    3. malediction
    4. deceive
    Show answer

    Answer: (C) malediction

    Synonyms of cheat: deceive, swindle, trick

  3. Choose the synonym of “conceal”.
    1. peril
    2. ruin
    3. boring
    4. cover
    Show answer

    Answer: (D) cover

    conceal = hide, cover, veil

  4. Which word is NOT a synonym of “crisis”?
    1. postpone
    2. emergency
    3. predicament
    4. critical point
    Show answer

    Answer: (A) postpone

    Synonyms of crisis: emergency, predicament, critical point

  5. Choose the synonym of “damp”.
    1. able
    2. moist
    3. ruin
    4. boring
    Show answer

    Answer: (B) moist

    damp = moist, humid, wet

  6. Which word is NOT a synonym of “decline”?
    1. diminish
    2. dwindle
    3. reduce
    4. decrease
    Show answer

    Answer: (C) reduce

    Synonyms of decline: decrease, diminish, dwindle

  7. Choose the synonym of “eager”.
    1. everlasting
    2. wonderful
    3. weak
    4. keen
    Show answer

    Answer: (D) keen

    eager = keen, enthusiastic, anxious

  8. Which word is NOT a synonym of “end”?
    1. tired
    2. finish
    3. conclusion
    4. termination
    Show answer

    Answer: (A) tired

    Synonyms of end: finish, conclusion, termination

  9. Choose the synonym of “enigma”.
    1. silly
    2. mystery
    3. wonderful
    4. weak
    Show answer

    Answer: (B) mystery

    enigma = riddle, puzzle, mystery

  10. Which word is NOT a synonym of “evident”?
    1. clear
    2. apparent
    3. flaw
    4. obvious
    Show answer

    Answer: (C) flaw

    Synonyms of evident: obvious, clear, apparent

  1. Choose the synonym of “expand”.
    1. weak
    2. silly
    3. angry
    4. extend
    Show answer

    Answer: (D) extend

    expand = enlarge, extend, broaden

  2. Which word is NOT a synonym of “famous”?
    1. dirty
    2. renowned
    3. celebrated
    4. eminent
    Show answer

    Answer: (A) dirty

    Synonyms of famous: renowned, celebrated, eminent

  3. Choose the synonym of “fear”.
    1. finish
    2. fright
    3. silly
    4. angry
    Show answer

    Answer: (B) fright

    fear = fright, terror, dread

  4. Which word is NOT a synonym of “fierce”?
    1. ferocious
    2. savage
    3. lucky
    4. violent
    Show answer

    Answer: (C) lucky

    Synonyms of fierce: violent, ferocious, savage

  5. Choose the synonym of “generous”.
    1. glad
    2. respect
    3. lazy
    4. liberal
    Show answer

    Answer: (D) liberal

    generous = liberal, charitable, kind

  6. Which word is NOT a synonym of “gloomy”?
    1. hurried
    2. dismal
    3. dark
    4. sad
    Show answer

    Answer: (A) hurried

    Synonyms of gloomy: dismal, dark, sad

  7. Choose the synonym of “guide”.
    1. significant
    2. steer
    3. respect
    4. lazy
    Show answer

    Answer: (B) steer

    guide = lead, direct, steer

  8. Which word is NOT a synonym of “harm”?
    1. injury
    2. hurt
    3. enormous
    4. damage
    Show answer

    Answer: (C) enormous

    Synonyms of harm: damage, injury, hurt

  9. Choose the synonym of “hate”.
    1. lazy
    2. significant
    3. unconquerable
    4. loathe
    Show answer

    Answer: (D) loathe

    hate = detest, loathe, abhor

  10. Which word is NOT a synonym of “hostile”?
    1. unlawful
    2. unfriendly
    3. antagonistic
    4. opposed
    Show answer

    Answer: (A) unlawful

    Synonyms of hostile: unfriendly, antagonistic, opposed

  1. Choose the synonym of “humble”.
    1. dismal
    2. modest
    3. significant
    4. unconquerable
    Show answer

    Answer: (B) modest

    humble = modest, meek, unassuming

  2. Which word is NOT a synonym of “ignorant”?
    1. uneducated
    2. unlearned
    3. guiltless
    4. unaware
    Show answer

    Answer: (C) guiltless

    Synonyms of ignorant: unaware, uneducated, unlearned

  3. Choose the synonym of “jealous”.
    1. idle
    2. insane
    3. error
    4. envious
    Show answer

    Answer: (D) envious

    jealous = envious, covetous, resentful

  4. Which word is NOT a synonym of “keen”?
    1. hear
    2. eager
    3. sharp
    4. enthusiastic
    Show answer

    Answer: (A) hear

    Synonyms of keen: eager, sharp, enthusiastic

  5. Choose the synonym of “knowledge”.
    1. homicide
    2. erudition
    3. insane
    4. error
    Show answer

    Answer: (B) erudition

    knowledge = learning, wisdom, erudition

  6. Which word is NOT a synonym of “liberty”?
    1. independence
    2. release
    3. blend
    4. freedom
    Show answer

    Answer: (C) blend

    Synonyms of liberty: freedom, independence, release

  7. Choose the synonym of “loyal”.
    1. error
    2. homicide
    3. scanty
    4. devoted
    Show answer

    Answer: (D) devoted

    loyal = faithful, devoted, true

  8. Which word is NOT a synonym of “marvellous”?
    1. current
    2. wonderful
    3. amazing
    4. splendid
    Show answer

    Answer: (A) current

    Synonyms of marvellous: wonderful, amazing, splendid

  9. Choose the synonym of “mild”.
    1. hear
    2. gentle
    3. homicide
    4. scanty
    Show answer

    Answer: (B) gentle

    mild = gentle, soft, moderate

  10. Which word is NOT a synonym of “mock”?
    1. tease
    2. deride
    3. puzzle
    4. ridicule
    Show answer

    Answer: (C) puzzle

    Synonyms of mock: ridicule, tease, deride

  1. Choose the synonym of “naive”.
    1. stubborn
    2. result
    3. allow
    4. innocent
    Show answer

    Answer: (D) innocent

    naive = innocent, simple, unsophisticated

  2. Which word is NOT a synonym of “neglect”?
    1. rude
    2. ignore
    3. disregard
    4. overlook
    Show answer

    Answer: (A) rude

    Synonyms of neglect: ignore, disregard, overlook

  3. Choose the synonym of “obedient”.
    1. avert
    2. compliant
    3. result
    4. allow
    Show answer

    Answer: (B) compliant

    obedient = submissive, dutiful, compliant

  4. Which word is NOT a synonym of “offend”?
    1. hurt
    2. displease
    3. calm
    4. insult
    Show answer

    Answer: (C) calm

    Synonyms of offend: insult, hurt, displease

  5. Choose the synonym of “ordinary”.
    1. allow
    2. avert
    3. abundance
    4. usual
    Show answer

    Answer: (D) usual

    ordinary = common, usual, average

  6. Which word is NOT a synonym of “panacea”?
    1. applaud
    2. cure-all
    3. remedy
    4. elixir
    Show answer

    Answer: (A) applaud

    Synonyms of panacea: cure-all, remedy, elixir

  7. Choose the synonym of “perfect”.
    1. aristocratic
    2. flawless
    3. avert
    4. abundance
    Show answer

    Answer: (B) flawless

    perfect = flawless, ideal, faultless

  8. Which word is NOT a synonym of “poverty”?
    1. want
    2. destitution
    3. penalise
    4. penury
    Show answer

    Answer: (C) penalise

    Synonyms of poverty: penury, want, destitution

  9. Choose the synonym of “rapid”.
    1. stay
    2. holy
    3. quiet
    4. swift
    Show answer

    Answer: (D) swift

    rapid = swift, fast, speedy

  10. Which word is NOT a synonym of “rectify”?
    1. honour
    2. correct
    3. amend
    4. remedy
    Show answer

    Answer: (A) honour

    Synonyms of rectify: correct, amend, remedy

  1. Choose the synonym of “reluctant”.
    1. walk
    2. disinclined
    3. holy
    4. quiet
    Show answer

    Answer: (B) disinclined

    reluctant = unwilling, hesitant, disinclined

  2. Which word is NOT a synonym of “request”?
    1. appeal
    2. petition
    3. hidden
    4. plea
    Show answer

    Answer: (C) hidden

    Synonyms of request: plea, appeal, petition

  3. Choose the synonym of “rude”.
    1. quiet
    2. walk
    3. compassion
    4. discourteous
    Show answer

    Answer: (D) discourteous

    rude = impolite, discourteous, insolent

  4. Which word is NOT a synonym of “scarce”?
    1. ability
    2. rare
    3. insufficient
    4. sparse
    Show answer

    Answer: (A) ability

    Synonyms of scarce: rare, insufficient, sparse

  5. Choose the synonym of “shout”.
    1. correct
    2. yell
    3. walk
    4. compassion
    Show answer

    Answer: (B) yell

    shout = yell, cry, bellow

  6. Which word is NOT a synonym of “simple”?
    1. plain
    2. uncomplicated
    3. abrupt
    4. easy
    Show answer

    Answer: (C) abrupt

    Synonyms of simple: easy, plain, uncomplicated

  7. Choose the synonym of “tedious”.
    1. small
    2. join
    3. unclear
    4. boring
    Show answer

    Answer: (D) boring

    tedious = boring, tiresome, monotonous

  8. Which word is NOT a synonym of “terrible”?
    1. unattractive
    2. awful
    3. dreadful
    4. horrible
    Show answer

    Answer: (A) unattractive

    Synonyms of terrible: awful, dreadful, horrible

  9. Choose the synonym of “tragic”.
    1. feeble
    2. heart-breaking
    3. helpful
    4. huge
    Show answer

    Answer: (B) heart-breaking

    tragic = sad, calamitous, heart-breaking

  10. Which word is NOT a synonym of “unite”?
    1. combine
    2. merge
    3. brave
    4. join
    Show answer

    Answer: (C) brave

    Synonyms of unite: join, combine, merge

  1. Choose the synonym of “vacant”.
    1. energetic
    2. sage
    3. restrict
    4. unoccupied
    Show answer

    Answer: (D) unoccupied

    vacant = empty, unoccupied, void

  2. Which word is NOT a synonym of “vast”?
    1. rich
    2. huge
    3. extensive
    4. immense
    Show answer

    Answer: (A) rich

    Synonyms of vast: huge, extensive, immense

  3. Choose the synonym of “vocation”.
    1. small
    2. profession
    3. campaign
    4. short-lived
    Show answer

    Answer: (B) profession

    vocation = profession, occupation, calling

  4. Which word is NOT a synonym of “wise”?
    1. sensible
    2. judicious
    3. boring
    4. sage
    Show answer

    Answer: (C) boring

    Synonyms of wise: sage, sensible, judicious

More chapters in this subject