1. Home
  2. GK Questions
  3. General English
  4. Idioms & Phrases

Idioms & Phrases — GK Questions with Answers

49 questions
  1. What does the idiom “an apple of discord” mean?
    1. someone very dear
    2. a quick careless job
    3. a memorable happy day
    4. a cause of quarrel
    Show answer

    Answer: (D) a cause of quarrel

    an apple of discord = a cause of quarrel

  2. Which idiom means: an offer of peace?
    1. an olive branch
    2. Achilles’ heel
    3. a bolt from the blue
    4. as a rule
    Show answer

    Answer: (A) an olive branch

    an olive branch = an offer of peace

  3. What does the idiom “add fuel to the fire” mean?
    1. revenge of equal measure
    2. make a bad situation worse
    3. a quick careless job
    4. a memorable happy day
    Show answer

    Answer: (B) make a bad situation worse

    add fuel to the fire = make a bad situation worse

  4. Which idiom means: keeping a distance?
    1. as a rule
    2. an iron will
    3. at arm’s length
    4. a bolt from the blue
    Show answer

    Answer: (C) at arm’s length

    at arm’s length = keeping a distance

  5. What does the idiom “a blessing in disguise” mean?
    1. a memorable happy day
    2. revenge of equal measure
    3. someone very dear
    4. a good thing that seemed bad at first
    Show answer

    Answer: (D) a good thing that seemed bad at first

    a blessing in disguise = a good thing that seemed bad at first

  6. Which idiom means: something very easy?
    1. a piece of cake
    2. as a rule
    3. an iron will
    4. Achilles’ heel
    Show answer

    Answer: (A) a piece of cake

    a piece of cake = something very easy

  7. What does the idiom “all in all” mean?
    1. a quick careless job
    2. considering everything
    3. revenge of equal measure
    4. someone very dear
    Show answer

    Answer: (B) considering everything

    all in all = considering everything

  8. What does the idiom “by hook or by crook” mean?
    1. with great anxiety or excitement
    2. work late into the night
    3. by any means
    4. take the risk of a dangerous first step
    Show answer

    Answer: (C) by any means

    by hook or by crook = by any means

  9. Which idiom means: ill feeling between people?
    1. build castles in the air
    2. beat about the bush
    3. born with a silver spoon
    4. bad blood
    Show answer

    Answer: (D) bad blood

    bad blood = ill feeling between people

  10. What does the idiom “break the ice” mean?
    1. ease the initial awkwardness
    2. with great anxiety or excitement
    3. work late into the night
    4. start again from the beginning
    Show answer

    Answer: (A) ease the initial awkwardness

    break the ice = ease the initial awkwardness

  1. Which idiom means: a general overview?
    1. black and blue
    2. a bird’s eye view
    3. beat about the bush
    4. born with a silver spoon
    Show answer

    Answer: (B) a bird’s eye view

    a bird’s eye view = a general overview

  2. What does the idiom “bite the dust” mean?
    1. start again from the beginning
    2. take the risk of a dangerous first step
    3. be defeated or die
    4. work late into the night
    Show answer

    Answer: (C) be defeated or die

    bite the dust = be defeated or die

  3. Which idiom means: make peace?
    1. born with a silver spoon
    2. black and blue
    3. build castles in the air
    4. bury the hatchet
    Show answer

    Answer: (D) bury the hatchet

    bury the hatchet = make peace

  4. What does the idiom “a bone of contention” mean?
    1. a subject of dispute
    2. start again from the beginning
    3. take the risk of a dangerous first step
    4. with great anxiety or excitement
    Show answer

    Answer: (A) a subject of dispute

    a bone of contention = a subject of dispute

  5. What does the idiom “call it a day” mean?
    1. accept the consequences
    2. stop working for now
    3. an unbelievable false story
    4. everyone gets a chance of success
    Show answer

    Answer: (B) stop working for now

    call it a day = stop working for now

  6. Which idiom means: make a poor impression?
    1. fish in troubled waters
    2. feather in one’s cap
    3. cut a sorry figure
    4. a drop in the ocean
    Show answer

    Answer: (C) cut a sorry figure

    cut a sorry figure = make a poor impression

  7. What does the idiom “a dark horse” mean?
    1. everyone gets a chance of success
    2. accept the consequences
    3. from poverty to wealth
    4. a surprising winner
    Show answer

    Answer: (D) a surprising winner

    a dark horse = a surprising winner

  8. Which idiom means: at the last moment?
    1. at the eleventh hour
    2. fish in troubled waters
    3. feather in one’s cap
    4. cry over spilt milk
    Show answer

    Answer: (A) at the eleventh hour

    at the eleventh hour = at the last moment

  9. What does the idiom “eat humble pie” mean?
    1. an unbelievable false story
    2. admit a mistake humbly
    3. accept the consequences
    4. from poverty to wealth
    Show answer

    Answer: (B) admit a mistake humbly

    eat humble pie = admit a mistake humbly

  10. Which idiom means: fail to impress?
    1. cry over spilt milk
    2. a drop in the ocean
    3. fall flat
    4. feather in one’s cap
    Show answer

    Answer: (C) fall flat

    fall flat = fail to impress

  1. What does the idiom “fair weather friend” mean?
    1. from poverty to wealth
    2. an unbelievable false story
    3. everyone gets a chance of success
    4. a friend only in good times
    Show answer

    Answer: (D) a friend only in good times

    fair weather friend = a friend only in good times

  2. What does the idiom “get cold feet” mean?
    1. become nervous and withdraw
    2. very jealous
    3. just in time
    4. achieve two aims with one action
    Show answer

    Answer: (A) become nervous and withdraw

    get cold feet = become nervous and withdraw

  3. Which idiom means: be ruined?
    1. leave no stone unturned
    2. go to the dogs
    3. hit the nail on the head
    4. jump the gun
    Show answer

    Answer: (B) go to the dogs

    go to the dogs = be ruined

  4. What does the idiom “hand in glove” mean?
    1. achieve two aims with one action
    2. object of ridicule
    3. in close association
    4. just in time
    Show answer

    Answer: (C) in close association

    hand in glove = in close association

  5. Which idiom means: in written form?
    1. jump the gun
    2. leave no stone unturned
    3. get cold feet
    4. in black and white
    Show answer

    Answer: (D) in black and white

    in black and white = in written form

  6. What does the idiom “in hot water” mean?
    1. in trouble
    2. achieve two aims with one action
    3. object of ridicule
    4. be ruined
    Show answer

    Answer: (A) in trouble

    in hot water = in trouble

  7. Which idiom means: stay calm?
    1. hand in glove
    2. keep one’s head
    3. leave no stone unturned
    4. get cold feet
    Show answer

    Answer: (B) keep one’s head

    keep one’s head = stay calm

  8. What does the idiom “let the cat out of the bag” mean?
    1. be ruined
    2. in written form
    3. reveal a secret
    4. object of ridicule
    Show answer

    Answer: (C) reveal a secret

    let the cat out of the bag = reveal a secret

  9. What does the idiom “make hay while the sun shines” mean?
    1. a debatable question
    2. unexpectedly
    3. obstruct a plan
    4. use the opportunity quickly
    Show answer

    Answer: (D) use the opportunity quickly

    make hay while the sun shines = use the opportunity quickly

  10. Which idiom means: repair relations?
    1. mend one’s fences
    2. not to mince matters
    3. pull someone’s leg
    4. a pretty penny
    Show answer

    Answer: (A) mend one’s fences

    mend one’s fences = repair relations

  1. What does the idiom “nip in the bud” mean?
    1. rain very heavily
    2. stop at an early stage
    3. unexpectedly
    4. obstruct a plan
    Show answer

    Answer: (B) stop at an early stage

    nip in the bud = stop at an early stage

  2. Which idiom means: very rarely?
    1. a pretty penny
    2. make hay while the sun shines
    3. once in a blue moon
    4. pull someone’s leg
    Show answer

    Answer: (C) once in a blue moon

    once in a blue moon = very rarely

  3. What does the idiom “over the moon” mean?
    1. obstruct a plan
    2. rain very heavily
    3. repair relations
    4. extremely happy
    Show answer

    Answer: (D) extremely happy

    over the moon = extremely happy

  4. Which idiom means: pay too high a price?
    1. pay through the nose
    2. a pretty penny
    3. make hay while the sun shines
    4. nip in the bud
    Show answer

    Answer: (A) pay through the nose

    pay through the nose = pay too high a price

  5. What does the idiom “play with fire” mean?
    1. very rarely
    2. take a dangerous risk
    3. rain very heavily
    4. repair relations
    Show answer

    Answer: (B) take a dangerous risk

    play with fire = take a dangerous risk

  6. What does the idiom “red tape” mean?
    1. show cowardice
    2. a dangerous place
    3. excess official procedure
    4. understand the hidden meaning
    Show answer

    Answer: (C) excess official procedure

    red tape = excess official procedure

  7. Which idiom means: make someone’s pain worse?
    1. spill the beans
    2. take the bull by the horns
    3. to turn a deaf ear
    4. rub salt into the wound
    Show answer

    Answer: (D) rub salt into the wound

    rub salt into the wound = make someone’s pain worse

  8. What does the idiom “sit on the fence” mean?
    1. refuse to take sides
    2. show cowardice
    3. a dangerous place
    4. start afresh
    Show answer

    Answer: (A) refuse to take sides

    sit on the fence = refuse to take sides

  9. Which idiom means: suspect something wrong?
    1. red tape
    2. smell a rat
    3. take the bull by the horns
    4. to turn a deaf ear
    Show answer

    Answer: (B) smell a rat

    smell a rat = suspect something wrong

  10. What does the idiom “take to heart” mean?
    1. start afresh
    2. make someone’s pain worse
    3. feel deeply upset
    4. a dangerous place
    Show answer

    Answer: (C) feel deeply upset

    take to heart = feel deeply upset

  1. Which idiom means: the final limit of patience?
    1. to turn a deaf ear
    2. red tape
    3. sit on the fence
    4. the last straw
    Show answer

    Answer: (D) the last straw

    the last straw = the final limit of patience

  2. What does the idiom “through thick and thin” mean?
    1. in good times and bad
    2. start afresh
    3. make someone’s pain worse
    4. suspect something wrong
    Show answer

    Answer: (A) in good times and bad

    through thick and thin = in good times and bad

  3. What does the idiom “under the weather” mean?
    1. raise a false alarm
    2. slightly ill
    3. a costly, useless possession
    4. with great success
    Show answer

    Answer: (B) slightly ill

    under the weather = slightly ill

  4. Which idiom means: good and bad times?
    1. to be on cloud nine
    2. to keep the wolf from the door
    3. ups and downs
    4. wild goose chase
    Show answer

    Answer: (C) ups and downs

    ups and downs = good and bad times

  5. What does the idiom “wash one’s hands of” mean?
    1. with great success
    2. raise a false alarm
    3. abandon someone in trouble
    4. refuse responsibility
    Show answer

    Answer: (D) refuse responsibility

    wash one’s hands of = refuse responsibility

  6. Which idiom means: win easily?
    1. win hands down
    2. to be on cloud nine
    3. to keep the wolf from the door
    4. under the weather
    Show answer

    Answer: (A) win hands down

    win hands down = win easily

  7. What does the idiom “to the bitter end” mean?
    1. good and bad times
    2. until the very end
    3. raise a false alarm
    4. abandon someone in trouble
    Show answer

    Answer: (B) until the very end

    to the bitter end = until the very end

  8. Which idiom means: make things worse by adding a new hurt?
    1. under the weather
    2. wash one’s hands of
    3. to add insult to injury
    4. to keep the wolf from the door
    Show answer

    Answer: (C) to add insult to injury

    to add insult to injury = make things worse by adding a new hurt

  9. What does the idiom “to have a finger in every pie” mean?
    1. abandon someone in trouble
    2. good and bad times
    3. win easily
    4. be involved in everything
    Show answer

    Answer: (D) be involved in everything

    to have a finger in every pie = be involved in everything

More chapters in this subject