1. Home
  2. GK Questions in Hindi
  3. सामान्य अंग्रेज़ी
  4. एक शब्द में (One Word Substitution)

एक शब्द में (One Word Substitution) — GK Questions in Hindi (प्रश्न उत्तर)

60 प्रश्न
  1. एक शब्द चुनिए: “one who is new to a skill”
    1. garrulous
    2. atheist
    3. cannibal
    4. novice
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) novice

    novice = नौसिखिया

  2. एक शब्द चुनिए: “one who is fond of fighting”
    1. belligerent
    2. omniscient
    3. sceptic
    4. miser
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) belligerent

    belligerent = झगड़ालू

  3. “omnipresent” का अर्थ कौन-सा है?
    1. one who is easily deceived
    2. one who is present everywhere
    3. one who does not believe in God
    4. one who eats human flesh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) one who is present everywhere

    omnipresent = सर्वव्यापी

  4. एक शब्द चुनिए: “one who can do everything”
    1. miser
    2. scapegoat
    3. omnipotent
    4. sceptic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) omnipotent

    omnipotent = सर्वशक्तिमान

  5. एक शब्द चुनिए: “one who believes in God”
    1. cannibal
    2. gullible
    3. hermit
    4. theist
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) theist

    theist = आस्तिक

  6. “stoic” का अर्थ कौन-सा है?
    1. a person unmoved by both joy and sorrow
    2. one who loves wealth but spends little
    3. one who is blamed for others’ wrongs
    4. one who is present at a scene but not taking part
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) a person unmoved by both joy and sorrow

    stoic = सुख-दुख में समान

  7. एक शब्द चुनिए: “a person who speaks two languages well”
    1. fresher
    2. bilingual
    3. gullible
    4. hermit
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) bilingual

    bilingual = द्विभाषी

  8. एक शब्द चुनिए: “a person who passes himself off as someone else”
    1. spectator
    2. optimist
    3. impostor
    4. scapegoat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) impostor

    impostor = बहुरूपिया, ढोंगी

  9. “deponent” का अर्थ कौन-सा है?
    1. one who lives alone away from society
    2. one who has just begun a career
    3. one who is new to a skill
    4. one who gives written evidence in court
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) one who gives written evidence in court

    deponent = साक्ष्य देने वाला

  10. एक शब्द चुनिए: “one who works for no payment”
    1. volunteer
    2. spectator
    3. optimist
    4. belligerent
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) volunteer

    volunteer = स्वयंसेवक

  1. एक शब्द चुनिए: “the study of maps”
    1. sociology
    2. cartography
    3. ornithology
    4. geology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) cartography

    cartography = मानचित्र-कला

  2. एक शब्द चुनिए: “the study of religion”
    1. astronomy
    2. anthropology
    3. theology
    4. psychology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) theology

    theology = धर्मशास्त्र

  3. “entomology” का अर्थ कौन-सा है?
    1. the study of the earth’s crust
    2. the study of society
    3. the study of animals
    4. the study of insects
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) the study of insects

    entomology = कीट-विज्ञान

  4. एक शब्द चुनिए: “the study of ancient things”
    1. archaeology
    2. astronomy
    3. anthropology
    4. graphology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) archaeology

    archaeology = पुरातत्त्व

  5. एक शब्द चुनिए: “the study of living things”
    1. ethnology
    2. biology
    3. sociology
    4. zoology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) biology

    biology = जीव-विज्ञान

  6. “pathology” का अर्थ कौन-सा है?
    1. the study of handwriting
    2. the study of fossils
    3. the study of diseases
    4. the study of man and culture
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) the study of diseases

    pathology = रोग-विज्ञान

  7. एक शब्द चुनिए: “the study of weather”
    1. zoology
    2. ethnology
    3. dermatology
    4. meteorology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) meteorology

    meteorology = मौसम-विज्ञान

  8. एक शब्द चुनिए: “the study of plants”
    1. botany
    2. graphology
    3. palaeontology
    4. etymology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) botany

    botany = वनस्पति-विज्ञान

  9. “numismatics” का अर्थ कौन-सा है?
    1. the study of birds
    2. the study of coins
    3. the study of the origin of a race
    4. the study of the skin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) the study of coins

    numismatics = मुद्रा-शास्त्र

  10. एक शब्द चुनिए: “the study of sound”
    1. etymology
    2. psychology
    3. acoustics
    4. palaeontology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) acoustics

    acoustics = ध्वनि-विज्ञान

  1. एक शब्द चुनिए: “government by the people”
    1. bureaucracy
    2. anarchy
    3. insolvent
    4. democracy
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) democracy

    democracy = लोकतंत्र

  2. एक शब्द चुनिए: “government by one person”
    1. autocracy
    2. monarchy
    3. immigrant
    4. archives
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) autocracy

    autocracy = निरंकुश शासन

  3. “oligarchy” का अर्थ कौन-सा है?
    1. an official order to stop trade
    2. government by a few
    3. absence of government
    4. a person unable to pay debts
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) government by a few

    oligarchy = अल्पतंत्र

  4. एक शब्द चुनिए: “government by priests”
    1. archives
    2. fratricide
    3. theocracy
    4. immigrant
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) theocracy

    theocracy = धर्मतंत्र

  5. एक शब्द चुनिए: “succession of rulers from one family”
    1. insolvent
    2. embargo
    3. suicide
    4. dynasty
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) dynasty

    dynasty = राजवंश

  6. “emigrant” का अर्थ कौन-सा है?
    1. a person leaving his country to settle abroad
    2. place where public records are kept
    3. killing of a brother
    4. killing of mother
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) a person leaving his country to settle abroad

    emigrant = प्रवासी

  7. एक शब्द चुनिए: “code of diplomatic etiquette”
    1. sanctuary
    2. protocol
    3. embargo
    4. suicide
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) protocol

    protocol = राजनयिक शिष्टाचार

  8. एक शब्द चुनिए: “a vote of the whole people on one issue”
    1. matricide
    2. plutocracy
    3. referendum
    4. fratricide
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) referendum

    referendum = जनमत-संग्रह

  9. “regicide” का अर्थ कौन-सा है?
    1. killing of oneself
    2. a place where one is safe from arrest
    3. government by officials
    4. killing of a king
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) killing of a king

    regicide = राजा की हत्या

  10. एक शब्द चुनिए: “killing of a child”
    1. infanticide
    2. matricide
    3. plutocracy
    4. monarchy
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) infanticide

    infanticide = शिशु-हत्या

  1. एक शब्द चुनिए: “fear of water”
    1. antiseptic
    2. hydrophobia
    3. claustrophobia
    4. diagnosis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) hydrophobia

    hydrophobia = जलभीति

  2. एक शब्द चुनिए: “fear of heights”
    1. autopsy
    2. amnesia
    3. acrophobia
    4. kleptomania
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) acrophobia

    acrophobia = ऊँचाई का भय

  3. “agoraphobia” का अर्थ कौन-सा है?
    1. a strong urge to set fires
    2. a medicine that cures everything
    3. incapable of being cured
    4. fear of open spaces
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) fear of open spaces

    agoraphobia = खुली जगह का भय

  4. एक शब्द चुनिए: “fear of closed spaces”
    1. claustrophobia
    2. taciturnity
    3. antidote
    4. epidemic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) claustrophobia

    claustrophobia = बंद जगह का भय

  5. एक शब्द चुनिए: “a strong desire to steal”
    1. pandemic
    2. kleptomania
    3. diagnosis
    4. antiseptic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) kleptomania

    kleptomania = चोरी की धुन

  6. “pyromania” का अर्थ कौन-सा है?
    1. loss of memory
    2. unable to sleep
    3. a strong urge to set fires
    4. medical study of a corpse to learn how death came
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) a strong urge to set fires

    pyromania = आग लगाने की धुन

  7. एक शब्द चुनिए: “a habit of keeping silent”
    1. panacea
    2. incurable
    3. incorrigible
    4. taciturnity
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) taciturnity

    taciturnity = कम बोलने की आदत

  8. एक शब्द चुनिए: “the process of finding the cause of a disease”
    1. diagnosis
    2. antidote
    3. epidemic
    4. hydrophobia
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) diagnosis

    diagnosis = रोग-निदान

  9. “autopsy” का अर्थ कौन-सा है?
    1. fear of heights
    2. medical study of a corpse to learn how death came
    3. a substance that kills germs
    4. a disease found all over the world
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) medical study of a corpse to learn how death came

    autopsy = शव-परीक्षा

  10. एक शब्द चुनिए: “a medicine that cures everything”
    1. insomnia
    2. agoraphobia
    3. panacea
    4. amnesia
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) panacea

    panacea = रामबाण

  1. एक शब्द चुनिए: “a big hall in which spectators are seated”
    1. aquarium
    2. mortuary
    3. greenhouse
    4. auditorium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) auditorium

    auditorium = सभागार

  2. एक शब्द चुनिए: “a place where fish are kept”
    1. aquarium
    2. granary
    3. cellar
    4. gallery
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) aquarium

    aquarium = मत्स्यालय

  3. “granary” का अर्थ कौन-सा है?
    1. the original sample on which later copies are based
    2. a place for storing grain
    3. a house for the poor and sick
    4. a collection of maps
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) a place for storing grain

    granary = अन्न-भंडार

  4. एक शब्द चुनिए: “a house for the poor and sick”
    1. diary
    2. edible
    3. hospice
    4. anthology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) hospice

    hospice = आश्रय-गृह

  5. एक शब्द चुनिए: “a collection of poems”
    1. agenda
    2. obsolete
    3. inevitable
    4. anthology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) anthology

    anthology = कविता-संग्रह

  6. “agenda” का अर्थ कौन-सा है?
    1. a list of items to be discussed
    2. tough tissue joining bones
    3. that which cannot be read
    4. that which cannot be seen
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) a list of items to be discussed

    agenda = कार्यसूची

  7. एक शब्द चुनिए: “tough tissue joining bones”
    1. invincible
    2. ligament
    3. feasible
    4. ambiguous
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) ligament

    ligament = स्नायु

  8. एक शब्द चुनिए: “something capable of being done”
    1. immortal
    2. auditorium
    3. feasible
    4. incredible
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) feasible

    feasible = व्यवहार्य

  9. “incredible” का अर्थ कौन-सा है?
    1. that which lasts only a moment
    2. that which can be easily broken
    3. a place where fish are kept
    4. that which cannot be believed
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) that which cannot be believed

    incredible = अविश्वसनीय

  10. एक शब्द चुनिए: “that which lasts only a moment”
    1. momentary
    2. inaudible
    3. apiary
    4. granary
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) momentary

    momentary = क्षणिक

  1. एक शब्द चुनिए: “to flee secretly with a sweetheart in order to marry”
    1. postpone
    2. elope
    3. commemorate
    4. blaspheme
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) elope

    elope = प्रेमी के साथ भागना

  2. एक शब्द चुनिए: “to keep a great person in memory”
    1. retrench
    2. infiltrate
    3. commemorate
    4. depreciate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) commemorate

    commemorate = स्मरण करना

  3. “depreciate” का अर्थ कौन-सा है?
    1. to cause to go away suddenly
    2. to rise suddenly in anger
    3. the policy of spreading one nation’s rule over others
    4. to diminish in value
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) to diminish in value

    depreciate = मूल्य घटना

  4. एक शब्द चुनिए: “to cause to go away suddenly”
    1. dispel
    2. simplify
    3. eulogy
    4. apostle
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) dispel

    dispel = दूर भगाना

  5. एक शब्द चुनिए: “to make something clear and easy”
    1. nocturnal
    2. simplify
    3. abscond
    4. pacifism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) simplify

    simplify = सरल बनाना

  6. “abscond” का अर्थ कौन-सा है?
    1. a letter in verse
    2. the custom of a man having several wives
    3. to leave in a hurry and secretly
    4. the belief that all things are fixed by fate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) to leave in a hurry and secretly

    abscond = फ़रार होना

  7. एक शब्द चुनिए: “the belief that all things are fixed by fate”
    1. parable
    2. hallucination
    3. stoicism
    4. fatalism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) fatalism

    fatalism = भाग्यवाद

  8. एक शब्द चुनिए: “a story told to teach a moral”
    1. parable
    2. chronological
    3. monogamy
    4. abdicate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) parable

    parable = नीति-कथा

  9. “chronological” का अर्थ कौन-सा है?
    1. to feel or express disapproval
    2. arrangement in order of time
    3. the custom of a woman having several husbands
    4. to flee secretly with a sweetheart in order to marry
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) arrangement in order of time

    chronological = कालक्रमानुसार

  10. एक शब्द चुनिए: “the custom of a woman having several husbands”
    1. commemorate
    2. blaspheme
    3. polyandry
    4. menacingly
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) polyandry

    polyandry = बहुपति-प्रथा

इसी विषय के और अध्याय